Over Nederland

Oppervlak: 41.528 km² 
Totale bevolking: > 16,5 miljoen
Hoofdstad: Amsterdam 
Regeringszetel: Den Haag
Officiële talen: Nederlands, Fries 
Valuta: Euro
Gemiddelde temperatuur in juli: 17.4 °C
Gemiddelde temperatuur in januari: 2.8 °C

Nederland is een West-Europees land. Het ligt in de Benelux en is een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden, samen met Curaçao, Sint Maarten en Aruba. Aan de grenzen liggen de Noordzee, Duitsland en België. De hoofdstad van het land is Amsterdam, de regeringszetel en hofstad is Den Haag. De officiële talen die er worden gesproken zijn het Nederlands en het Fries. Belangrijke Nederlandse steden zijn: Rotterdam, met één van de grootste havens van de wereld (lange tijd de grootste ter wereld), Utrecht, het grote verkeersknooppunt van het land, Groningen, studentenstad en belangrijk in het noorden en Eindhoven, de vijfde stad van het land. De oudste steden van Nederland zijn: Maastricht en Nijmegen die beide door de Romeinen zijn gesticht, al meer dan tweeduizend jaar geleden.

Nederland staat bekend als een tolerant en liberaal land. Nederland is erg mild tegen over softdrugs en voert een uniek gedoogbeleid. Ook was Nederland het eerste land waar homo's mochten trouwen en is euthanasie en abortus legaal. Nederland staat ook bekend om zijn tolerantie ten aanzien van vreemde godsdiensten en culturen. Verder kent Nederland een rijke geschiedenis, waarin het koningshuis een belangrijke rol speelt.

Nederland wordt ook wel waterland genoemd, omdat er altijd grote overstromingen zijn geweest. Eeuwen zijn Nederlanders al bezig om dijken en dammen te bouwen en meren droog te leggen. In de Gouden Eeuw was men daar al mee bezig. Een bekende waterbouwkundige uit die tijd was Jan Adriaanszoon Leeghwater. Hij legde onder meer de Schermer en de Wormer droog. Zijn doel was om het Haarlemmermeer droog te leggen, maar dat lukte pas in 1837. In Nederland zijn er twee grote projecten geweest in het teken van waterbouwkunde: De Zuiderzeewerken en de Deltawerken. 

Gerechten uit Nederland zijn ook uniek. De Hollandse Pot (gezonde Hollandse pot) van aardappels, vlees en groente. Ook typisch Nederlands is de "Hollandse nieuwe", de eerst gevangen haring van het seizoen, gezouten en geserveerd met uitjes. Rauw gegeten, schoongemaakt en erg gezond. Elk jaar wordt het eerste vaatje Hollandse Nieuwe in de haven van Scheveningen geveild. Dan is er de kibbeling, gefrituurde witvis, soms gegeten met knoflook- of remouladesaus. In de Nederland worden ook veel soorten stamppotten gegeten gegeten, zoals hutspot, een stamppot van aardappelen, uien en wortelen, gegeten met spekjes en rookworst.

Populaire sporten in Nederland zijn voetbal, hockey, tennis, wielrennen, golf, volleybal, korfbal, handbal, zwemmen en schaatsen. 

Over Nederland